Klassenboeren

Welkom op de website van educatieboerderij KoeEnKipEnzo. Op onze boerderij houden we koeien en kippen, zoals de naam al zegt, maar ook schapen, geiten en varkens.

Tijdens het bezoek zullen we ons vooral bezighouden met de koeien en kippen. In de educatieruimte starten we met de kippen: Van kuiken tot keuken. De leerlingen zien een korte diapresentatie die vertelt wat er voorafgaat aan de productie van vleeskippen en welke ontwikkelingen er in de fokkerij plaatsvinden. Daarna volgt een korte film waarin te zien is wat er zoal gebeurt bij de verschillende boeren vanaf het moment dat het kuiken uit het ei komt, totdat het naar de slachterij gaat. Ook de slachterij wordt in de film niet overgeslagen.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSCN0038-1024x768.jpg

Na de film nemen we een kijkje bij de kippen door een groot kijkraam en zien de leerlingen wat van de techniek van het voeren en de drinkwatervoorziening. Ook demonstreren we de automatische nesten waarin de kippen eieren leggen.

Daarna gaan we over naar de koeien met als thema: Een koe is nooit zomaar een koe. Door middel van een diapresentatie laten wij de leerlingen tien verschillende koeienrassen zien die in ons land gehouden worden. Elk ras met z’n eigen verhaal.

This image has an empty alt attribute; its file name is Aberdeen-angus.jpg

Daarna gaan we in de stal kijken en zal blijken of de leerlingen goed hebben opgelet. Ze krijgen de opdracht om uit te zoeken welk ras in welk hok staat. Ook kunnen ze in de stallen schapen, geiten en varkens zien en vertellen

we wat deze dieren betekenen voor de voedselproductie.

Zoals u kunt lezen is ons programma zeer gevarieerd waardoor we met gemak de aandacht van de leerlingen anderhalf tot twee uur weten vast te houden. Ons programma past het beste bij leerlingen vanaf groep 6. Ook leerlingen van het voorgezet onderwijs zijn bij ons van harte welkom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 791301-leenders-1024x727.jpg

Tot ziens op educatieboerderij KoeEnKipEnzo!